2009-01-17

Bombhot inledde rivningen av Gamla Teatern



Den gamla teatern i Stadsparken var i dåligt skick, men när maskinerna rev ned byggnaden rev de också upp mycket känslor.

Gamla teatern byggdes 1873. 100 år senare bommades den igen. Ett principbeslut om rivning togs fram redan 1969. Men trots 10 000 namnunderskrifter och löften om statligt renoveringsstöd beslutade politikerna att den skulle rivas.

På morgonen den första advent 1983 höll människor vakt runt byggnaden. Men klockan 04:16 kom plötsligt polisen till platsen och skingrade folket. De sa att det fanns ett bombhot mot teatern.

Samtidigt rullade Borås Schakt in i Stadsparken. På eftermiddagen dagen innan hade fastighetsnämndens ordförande Leif Olsson gett klartecken: Riv teatern klockan 5:00. Så blev det också.

När människorna som vaktat byggnaden förstod vad som höll på att hända skulle de starta en telefonkedja och slå larm. Men telefonkioskerna var blockerade av polisen. Folk blev än mer upprörda. Polisen menade att de inte alls försökte blockera telefonerna. De skulle ringa hem för att berätta att de skulle jobba övertid, trots att polisen fick vetskap om rivningen redan under fredagen.

Radio Sjuhärad var på plats den dramatiska morgonen. Här kan du höra reportern Janne Josefsson tala med människorn som var där. I bakgrunden hör vi den gamla teatern falla i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar